PLANINARENJE

PLANINARENJE

Šta predstavlja planinarenje, definicija planinarenja, dobrobiti planinarenja, prvi planinari u Srbiji i u svetu.

Planinarenje nije rezervisano samo za vrhunske sportiste sa vrhunskom opremom, jer planinarenje može biti i (ne)obična šetnja po prirodi. Za neke uspone je dovoljna samo dobra volja i ljubav prema prirodi. Naravno, preporučujemo opšti zdravstveni pregled, ukoliko na bilo koji način sumnjate da bi vam takve aktivnosti škodile, ali svakako da svaka zdrava i pokretna osoba može bez ikakvih problema učestvovati na određenim usponima.

Ukoliko želite da postanete planinar, predlažemo učlanjenje u planinarsko društvo. Razlozi za učlanjenje u planinarsko društvo su višestruki. Najpre, u većini slučajeva nismo svesni o predelima koje nismo posetili u svom neposrednom okruženju, pa se postavlja pitanje da li uopšte znamo šta bismo želeli da obiđemo? Svako planinarsko društvo ima okvirni godišnji plan akcija koje se uglavnom održavaju vikendom i na vama je da odaberete koju planinu želite da posetite. Zatim, celokupnu organizaciju akcije preuzima planinarsko društvo, dakle na vama je samo da se prijavite na akciju i da učestvujete i ponašate se u skladu sa planinarskim pravilima.
Da li ste nekada predložili društvu da posetite neku planinu? Svi su u početku oduševljeni, ali kada treba da se organizuje i krene, svi odjednom imaju neke obaveze? Još jedna pozivitna činjenica je to što planinarska društva broje na desetine članova i sve akcije su uglavnom posećene. Planinari su ljudi različitih profesija i osobina, ali ih sve vezuje ljubav prema prirodi i u tom smislu svi imaju dodirnih tačaka.
Kada se učlanite u planinarsko društvo postajete deo te društvene zajednice i sledi vam prvo planinarenje. Planinarski vodiči objavljuju putem društvenih mreža i telefonskih grupa koje planinarske akcije su planirane za vikend i pozivaju planinare da se prijave. U tom pozivu sadržane su informacije o vremenu i mestu polaska, načinu prevoza, dužini staze, kondicionoj i tehničkoj težini staze i o eventualnom smeštaju, ukoliko akcija traje više dana. Naročito bitno je obratiti pažnju kako je ocenjena akcija u smislu kondicione težine i da li je neophodna posebna oprema. U pozivu se takođe naglašava da li postoji mogućnost ishrane na mestu početka/završetka akcije, ili je potrebno svu hranu i vodu obezbediti u svom rancu.
Ukoliko niste sigurni da li ste spremni za tu akciju, slobodno kontaktirajte vodiča i on će vam svakako dati savet i zajedno sa vama doći do zaključka da li ste spremni. Budite sigurni postoji jako veliki broj planinarskih akcija na kojim ćete moći da učestvujete odmah i bez kondicione pripreme, jer su lagane i ne zahtevaju posebnu opremu, a postepeno ćete razvijati svoju kondiciju i veštine planinarenjem i pohađanjem obuka, dok ćete opremu nabavljati takođe postepeno.
Nazad na blog

Ostavi komentar

Komentari će biti odobreni pre objave