Kako pravilno spakovati ranac za planinarenje

Kako pravilno spakovati ranac za planinarenje

Važno je da stvari u ranac spakujemo pravilno, kako bismo rasporedili težinu, da nam kretanje bude što lakše. Zato je važno da veći deo tereta rasporedimo u domenu kukova, a što manje u predelu ramena ( preporučuje se odnos 80%-20% ). Ne želimo da nas nakon planinarenja bole ramena ( previše ) :D

Raspored stvari prema težini bi trebalo da bude kao na sledećoj grafici:

Stvari koje su vam često potrebne spakujte da vam budu na dohvat ruke, a za to služe pregrade i mrežice sa strane ranca – tu se obično pakuju boce sa vodom koje koristimo za vreme pešačenja.

Takozvani “mozak ranca”, odnosno vrh ranca je pregrada koja služi za stvari koje su nam najčešće potrebne I izvesno je da ćemo često imati potrebu da ih vadimo iz ranca. Tu spadaju lična dokumenta, multifunkcionalni alat, upaljač, lagane grickalice, navigacija/kompas, telefon, osnovna prva pomoć, čeona lampa i slično. To je deo ranca kojem imamo brz pristup i u skladu sa tim i sa svojim potrebama, tako pakujemo stvari ( vodeći računa da u tom delu ranca budu lagane stvari). U tom delu ranca može biti i kišna kabanica, ukoliko se očekuje kiša, a ukoliko kabanicu nosite “za svaki slučaj”, može se spakovati i unutar ranca pri dnu. 

Prema stepenu važnosti, stvari raspoređujemo između "mozga" ranca i "donjeg" lakšeg dela ranca.

Najteže stvari spakujte u sredinu, blizu leđa I između ramena,  kako biste lakše održavali gravitaciju. Tu pakujemo zalihe hrane I vode, termos sa čajem/kafom, rezervnu garderobu I slično.

U deo ranca za “srednju” težinu pakujemo stvari koje nisu previse teške, a relativno često imamo potrebu da ih vadimo iz ranca, a to mogu biti krema sa zaštitnim faktorom, sredstva za toalet i higijenu, prva pomoć i lakša preobuku i slično.

Stvari koje vam neće biti potrebne do dolaska na destinaciju, kao što je na primer vreća za spavanje, pakujte na samo dno ranca. Vodite računa da stvari koje vam mogu zatrebati usput ne pakujete na dno ranca, jer će vam trebati dosta vremena da ih pronađete, a takođe te u toj pretrazi narušiti raspored u rancu.

Koristite trake za zatezanje ranca kako biste podesili da teži deo ranca bude uz donji deo leđa, da se ne kreće previše prilikom pešačenja, odnosno pronađite idealnu poziciju koja vama odgovara i u kojoj se najbolje osećate.

Ovo je samo predlog i preporuka, a u komentarima napišite kako vi pakujete svoj ranac :)

Do naredne objave, VEDRO!

NA VRHU UVEK IMA MESTA!

Nazad na blog

Ostavi komentar

Komentari će biti odobreni pre objave