Tamna strana Mont Everesta

Mont Everest je zvanično najviša tačka na planeti Zemlji ( 8849 m ). Nalazi se u okviru venca Himalaja, između Nepala i Tibeta. Svake godine, vrh raste za desetak milimetara.

Himalajske planine su već odavno dom mnogim ljudima, od kojih su najpoznatiji "šerpasi". Upravo zahvaljujući šerpasima, Mont Everest je postao ekspedicija na koju se svake godine uputi na stotine planinara. Iako su šerpasi zapravo etnička grupa na navedenom područuju, ovaj naziv se uglavnom koristi za vodiče koji pomažu planinarima da se popnu na najviši vrh na svetu.

Iako se veliki broj planinara odlučuje na ovaj poduhvat, i pored savremene opreme i pomoći šerpasa, ekspecicija je i dalje veoma opasna.

Ekspecicija zahteva planinarsko iskustvo, dobro zdravstveno stanje, opremu i dobrog vodiča. O ceni će biti reči malo kasnije.

Do 2022. godine, oko 6000 planinara je uspelo da se popne na vrh Mont Everesta, a neki i više puta. ( O ovom podatku postoje različite statistike, ali su cifre slične ).

Na žalost, obzirom na ekstremne uslove, svake godine, određen broj planinara ne uspe da se popne na vrh, a što je još gore, neki od njih se ne vrate živi. Procena je da se na planini nalazi oko 300 tela.

Obzirom da je u pojedinim slučajevima praktično nemoguće transportovati telo, veliki broj tela ostane na području planine i čak se tokom uspona mogu videti tela koja tu borave desetinama godina i u zavisnosti od opreme može se proceniti iz koje godine datira telo.

Procenjuje se da se oko 250 tela nalazi na ovoj planini.

Jedno od tela je postalo "popularno", odnosno poznato među planinarima koji se penju na vrh Mont Everesta, a postalo je i planetarno poznato. Naime, jedno telo je postalo markacija na stazi, odnosno planinari ga koriste kao putokaz na određenom delu staze. Nazvali su ga "Green boots", zbog zelenih cipela koje ima na sebi. Telo zvanično nije identifikovano, ali se veruje da se radi o Indijcu, koji je poginuo 1996. godine.

Pratite instagram stranicu @Planinarenje_ i Youtube kanal za nastavak ovog bloga.

Nazad na blog

Ostavi komentar

Komentari će biti odobreni pre objave